brandpunt
brandpunt

Deze man brengt Emmen weer aan het werk

Door Anne Rotteveel - in Brandpunt

In Emmen staat maar liefst een op de tien winkels leeg. En nu ook het Dierenpark is vertrokken lijkt het centrum een gapend gat te worden.

Bekijk de reportage terug

Vier jaar op rij was Emmen de meest onaantrekkelijke gemeente van Nederland. In de regio heerst het gevoel dat de overheid de burgers in de steek laat. Maar dat label zijn de ondernemers van flexwerkplek Growing Workplace wel zat: "Hier zijn ook kansen."

Daarom zoeken ze het nu zelf uit. Sociaal onderneemster Diem Do: "Ik dacht, 'Ik ga hier weg.' Het is niets en het wordt niets. Maar je kunt klagen en weggaan, of je kunt blijven en er iets van maken."

Adriaan Pals, de voorzitter van deze flexwerkplek, en zijn team denken liever in mogelijkheden in plaats van beren op de weg. Daarom zijn ze, in plaats van naar subsidies of investeerders te zoeken, zelf gaan ondernemen. Dat werkte: onlangs won Growing Workplace nog de Social Impact Award, als meest veelbelovende startende sociale onderneming in Noord-Nederland.

Pals is een geboren en getogen Emmenaar. "Als je wilt dat de regio beter wordt, moet je jezelf inzetten. Wij creëren heel veel kansen voor andere mensen." Met Growing Workspace draagt hij zijn steentje bij aan de ontwikkeling van zijn geboortegrond. De plek verenigt inmiddels zo’n zeventig ondernemers uit allerlei disciplines. Pals gelooft dat er door kruisbestuiving in die diversiteit gemakkelijk nieuwe initiatieven zullen ontstaan.

Bij Growing Workspace huur je een bureau, bij Toolbox een werkbank en gereedschap

Vele Emmenaren zagen het verdwijnen van de dierentuin uit het centrum als een verergering van het leegstandprobleem. Pals ziet echter geen problemen maar kansen: "De leegte biedt juist een unieke mogelijkheid om er iets nieuws van te maken."

In het oude haaienbassin van het dierenpark komt bijvoorbeeld een duikschool, en voor handige harry’s zonder uitgebreid gereedschapsarsenaal opent Growing Workspace daar de deuren van Toolbox. Dat is een werkplaats voor productontwikkeling en gaat open voor studenten, hobbyisten en professionals. Toolbox helpt ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en begeleidt hen naar passend werk. Zolang ze geen werk hebben, kunnen ze bij deze werkplaats ervaring op doen en wat terug doen voor de groep.

Pals en zijn ondernemers van Growing Workspace zitten zeker niet stil en zijn continu aan het innoveren en uitbreiden, alles met het doel om iets bij te dragen aan de samenleving.