brandpunt
brandpunt

Marinaleda, een utopisch dorp in Andalusië

Door Nick Felix - in Brandpunt

In Andalusië, de meest zuidelijke streek van Spanje, ligt het socialistische dorpje Marinaleda. Sinds 1979 is daar een burgemeester aan de macht die niet onderdoet voor Fidel Castro.

Kleine witte huisjes, straten die pas tot leven komen als de zon al ondergaat: Marinaleda lijkt op het eerste oog een typisch Zuid-Spaans dorpje. Maar als je er rondloopt en met de bewoners praat, merk je snel dat er toch iets wezenlijk anders is. Een huis huren kost er tussen de 15 en 24 euro, de straten zijn vernoemd naar linkse revolutionairen en het salaris is voor elke arbeider hetzelfde. Je zou het een communistisch heilstaatje kunnen noemen.

Lage werkloosheid

De werkloosheid is er bijzonder laag – slechts vijf procent – vergeleken met de rest van de provincie. Dit komt ten dele doordat de karakteristieke burgemeester Juan Manuel Sánchez Gordillo zich een groot stuk grond toe-eigende waarop olijven en artisjokken worden verbouwd. Er kwam ook een verwerkingsfabriek op het terrein te staan waar alle landbouwproducten ingeblikt worden, en iedereen die hier werkt – een groot deel van de dorpsbewoners – krijgt hetzelfde salaris.

Directe democratie

Deze manier van leven houdt Marinaleda al sinds 1979 in stand. Als er een geschil is over een zaak die het dorp aangaat, komt de bevolking bij elkaar in een assemblee. Zo wordt er een directe vorm van democratie gehanteerd als het gaat om wezenlijke zaken. Volgens Sánchez Gordillo is dit de beste manier om een gemeenschap als deze te besturen. 

Scheurtjes

En toch komen er kleine scheuren in het ideaal van dit modeldorp. De burgemeester zelf wordt oud en hij heeft niet meer het vuur zoals hij dat in de jaren tachtig had. Daarnaast is de jongste generatie dorpsbewoners niet meer zo idealistisch als hun ouders en grootouders. Ze hebben niet echt meer iets om voor te strijden. Dus het zou dus zomaar kunnen dat de Zuid-Spaanse utopie over een tiental jaar zomaar verdwenen is.