brandpunt
brandpunt

"Zonder dagbesteding lag ik in de goot. Punt uit"

Door Herman Vijlbrief - in Brandpunt

Mensen die werken bij een werkleerbedrijf hebben vaak een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Ringo van der Stel is een van de werknemers die hier de weg omhoog weer heeft gevonden.

 

Ringo heeft verschillende reguliere banen gehad, maar telkens kwam hij depressief thuis te zitten. “Ik kom van heel ver, heb een alcoholverslaving overwonnen. En ben zelfs een tijdje dakloos geweest. Zonder dagbesteding lag ik in de goot. Punt uit.”

Normaliter is de herfstperiode een zware tijd voor mij, met veel depressieve gevoelens.
Ringo van der Stel, werknemer werkleerbedrijf

Sinds ruim een jaar werkt hij op het werkleerbedrijf Gered Gereedschap van Emergis. Hier is geen productiedruk en kan hij in zijn eigen tempo werken. Maar bovenal: Ringo is weer gelukkig.

“Normaliter is de herfstperiode een zware tijd voor mij, met veel depressieve gevoelens. Voor het eerst in jaren heb ik daar helemaal geen last van. Ik zit goed in mijn vel, geniet met volle teugen. Ik ben gewoon op mijn plek.”

 

Ringo van der Stel, werknemer werkleerbedrijf
Ringo van der Stel, werknemer werkleerbedrijf

Enorme groei

Zestien jaar geleden begon Vincent van den Dries, manager van negen werkleerbedrijven met de aanschaf van één machine. Inmiddels is er een intensieve samenwerking met bedrijven uit de regio. “We hebben een volwaardige autowerkplaats, een houtbewerkingsbedrijf, een laswerkplaats, een fietsenmakerij. Sinds kort verkopen we zelfs legopakketten. We hebben een enorme groei doorgemaakt.”

De Nederlandse beroepsbevolking telt zo’n 240.000 mensen met een ernstige psychische aandoening. Mensen die een psychose hebben gehad, depressief zijn, angststoornissen hebben. Aandoeningen waarvoor ze medicijnen slikken, naar de psychiater gaan.

240.000 mensen met een ernstige psychische aandoening

En juist daar is iets interessants mee aan de hand, blijkt uit onderzoek. “Sinds ze een dagbesteding hebben, slapen deze mensen beter. Ze hebben meer sociale contacten, gebruiken minder medicijnen en gaan minder naar de psychiater. Bovendien zijn er minder klinische opnames.”

Van den Dries noemt het een succesverhaal. “Iedere euro die in de werkleerbedrijven wordt gestopt, levert de maatschappij 2,25 euro op. Het is de goedkoopste zorg die er is.”