brandpunt
brandpunt

Waarom zou je een vechtmachine als huisdier willen?

Door Henk van der Aa , Jelle Broekroelofs en Joost van Wijk - in Brandpunt

De vechthond is populair in Nederland en daar springen fokkers graag op in. Hoe gevaarlijker en extremer de hond, hoe meer hij oplevert. Daarom kruisen sommige fokkers zo'n vechthond met andere rassen om een bakbeest te fokken dat zo groot, gespierd en agressief mogelijk is.

Bekijk hier de reportage
 

In de volksmond heten ze vechthond, de pitbulls en Staffords. Liefhebbers spreken liever van “powerbreeds “ en benadrukken dat het al lang geen vechthond meer is. Voor hen zijn het sporthonden en gezinsdieren en zijn de eigenaren verantwoordelijke baasjes die graag sporten met hun hond. Zo benadrukt de Nederlandse rasvereniging voor de American Staffordshire Terriër, de ASTCH, dat kruisingen en niet-rashonden de problemen veroorzaken. Zij maakt zich grote zorgen over de “look-a-likes” die haar rashond een slechte reputatie geven en ziet graag dat fok en verkoop gereguleerd worden met een landelijk registratiesysteem.

XXL Bully op Marktplaats

Op dit moment is het nog steeds vrij eenvoudig om zonder speciale kennis of een bewijs van goed gedrag een krachtige kruising te bemachtigen. Iedereen die een extreem grote vechthond wil kopen, een zogenaamde XXL Bully, kan dat. Deze vechthond is vrij verhandelbaar en voor iedereen te koop, gewoon op Marktplaats. Verslaggever Henk van der Aa dook in de schimmige wereld van de fokkers en ontdekte dat je met wat simpele telefoontjes binnen enkele dagen een vechtmachine kan kopen.

Gevaarlijke vechtmachines

Het heimelijke gesprek dat we met de fokker hadden, laat zien dat het om gevaarlijke honden gaat die je niet bij kinderen in de buurt moet laten. De kruisingen van de pitbulls en Staffords genieten een grote populariteit en naar schatting lopen er duizenden rond in Nederland. Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming een gevaarlijke ontwikkeling: “Als je op vechtkenmerken gaat doorfokken, dan bouw je echt gevaarlijke vechtmachines”.

Stoere hond is mode

Het fokken en selecteren van vechthonden heeft na afschaffing van de Regeling Agressieve Dieren (RAD) in 2008 een enorme vlucht genomen. De RAD regelde een verbod op het houden van pitbulls en stamboomloze pitbullachtigen. Uit een inventarisatie van Brandpunt blijkt dat bijna de helft van het aantal honden dat nu in de opvang zit, kruisingen zijn van pitbulls en Staffords. De Dierenbescherming maakt zich zorgen over het genetisch selecteren en kruisen van verschillende rassen om zo een grotere, sterkere en agressievere hond te creëren. “Het is gewoon een modetrend om met een zo stoer mogelijke hond op straat rond te kunnen lopen en helaas kan dat tot gevolg hebben dat ze ook er ook steeds meer agressie in fokken.”

Knooppunt criminele relaties

Bij de Nationale Politie kijken ze inmiddels heel anders naar de zogenaamde “hoge risico honden”. In een recent onderzoek concludeert Anouk Duijnker, Tactisch Coördinator Dierenwelzijn, dat de “stoere hond” vooral gezien moet worden als statussymbool en “knooppunt van criminele relaties, geld- en informatiestromen.” In haar onderzoek (De hond. Statussymbool of Bitcoin?) wijst ze erop dat in Nederland criminelen geld verdienen met de fok en verkoop van vechthonden. “De verkoop van Dangerous Dogs vindt plaats binnen het criminele circuit waar de dieren voor bedoeld zijn.”

“Hij hing er aan en bleef maar schudden”

Voor Llana Rommers zijn de pitbull-achtigen een wandelende nachtmerrie. Zij werd aangevallen in een dierenasiel door Joep, een stamboomloze Staffordshire. Hij probeerde haar naar de keel te vliegen en beet zich vast in haar arm. “Hij hing er aan en bleef maar schudden en ik dacht dit is het. Ik kon niks, zulke sterke kaken. Schoppen en slaan, niets hielp. Ik ga dit niet redden als er nu niet snel iemand komt.” Uiteindelijk weten haar collega’s haar te redden en eindigt ze in het ziekenhuis met scheurwonden.

"Het gaat vaak om kinderen"

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen ziet in de praktijk het aantal ernstige bijtwonden toenemen. De voorzitter van de vereniging Ties Eikendal  vindt het vooral zorgwekkend dat het vaak om kinderen gaat: “Kinderen zijn lager en worden vaker naar hun hoofd gegrepen”. En het letsel veroorzaakt door de vechthond is volgens de arts verwoestend: “De ernst van bijtwonden veroorzaakt door vechthonden is extreem. Wij hebben het over crushletsel. Voor kinderen betekent dat vaak dat ze voor de rest van hun leven verminkt zijn.”

Bijtincidenten

De afgelopen zomer stapelde het aantal bijtincidenten zich snel op. In Santpoort valt een pitbull zijn eigenaar aan en wordt de hond doodgeschoten door de politie. In Amsterdam wordt een Syrisch meisje in haar gezicht gebeten en voor het leven verminkt. En in Zwolle wordt nota bene op Dierendag een vrouw aangevallen. Ook deze hond word doodgeschoten. Er bestaan geen exacte cijfers rond het aantal bijtincidenten met vechthonden. Zowel door gemeenten als de Nationale Politie wordt dit niet bijgehouden. Alleen de gemeente Den Haag heeft cijfers waaruit blijkt dat sinds 2009 het aantal bijtincidenten ruim is verdubbeld naar 400 per jaar. Dat betekent alleen al voor deze stad, meer dan 1 bijtincident per dag.

Betere wet- en regelgeving

De Dierenbescherming wil dat de vrije fok en verkoop aan banden wordt gelegd: “Er moet betere wet en regelgeving komen voor hondenfokkers en -handelaren, niet alleen voor vechthonden maar eigenlijk voor alle rassen”. Het liefst ziet Nagtegaal dat Nederland dezelfde kant opgaat als de Fransen en Belgen. “Daar heb je  als verkoper van honden een verplicht traceerbaar registratienummer nodig dat bij elke advertentie staat. Dit geeft de koper meer zekerheid en biedt handhavingsinstanties, zoals de NVWA, de mogelijkheid om verkopers beter aan te pakken bij overtreding van de regels.”