brandpunt+
brandpunt+

Holleeder vs Holleeder: wat als Willem je broer is?

Door Pete Wu - in Brandpunt+

Vandaag wordt het proces tegen die ene broer van haar hervat. Dit keer hoopt Astrid zelf tegenover hem te staan in de rechtbank. Wat kunnen we nog te weten komen over het leven van Astrid Holleeder?

Een nieuwe storm zal weer opwaaien rondom Astrid Holleeder, die door haar autobiografie Judas niet meer alleen maar wordt gezien als "de zus van”. Vandaag gaat in Den Haag namelijk het proces tegen haar broer weer verder – en ze hoopt zelf ook ergens de komende maanden tegen hem te getuigen. Ook werd gisteren via Vrij Nederland bekendgemaakt dat Astrid met haar zus Sonja afgifte van afpersing doet tegen Frans M., die betrokken was bij de Heineken-ontvoering.


In Brandpunt afgelopen week vertelt Astrid zelf, bondig en via een e-mail van haar uitgever, hoe het leven is nu heel Nederland haar boek heeft gelezen. Brandpunt sprak met haar jeugdliefde, volkszanger Pierre van Dam, over hun band, met haar zakenpartner Van Gaalen over hoe besmet de naam Holleeder tegenwoordig is, en met haar beste vriendin Illona, met wie ze vroeger de eredivisie van het damesbasketbal bereikte. Allen zijn het erover eens: Astrid leeft iedere dag met de gedachte dat het weleens haar laatste dag zou kunnen zijn.

Zoals bekend staat Astrid sinds haar besluit in maart 2015 te willen getuigen tegen haar broer, op de dodenlijst van Willem. Sinds de publicatie van haar boek in november 2016 is haar wereld nog kleiner geworden: Astrid is al een hele tijd ondergedoken en gaat bijvoorbeeld nooit meer de deur uit zonder een op maat gemaakte kogelvrije vest en een speciale kraag om zich te beschermen tegen een eventuele aanslag op haar leven.

Ook is Astrid gestopt met haar werk als strafrechtadvocaat en rijdt ze in een gepantserde auto, iets waar ze al eerder uitgebreid over vertelde in een interview met Libelle. Van Astrid is geen enkele recente foto te vinden; op Google en in Judas vind je alleen jeugdfoto’s. Het zijn allemaal manieren om zichzelf te beschermen. Maar Astrid kan goed met de spanning rond het proces omgaan, zegt ze tegen Brandpunt: “Ik ben gewend aan spanning, daar kan ik wel tegen.”

Bekijk het profiel van Brandpunt over Astrid Holleeder hier.