brandpunt+
brandpunt+

Hoe de romantiek in IJsland een incest-app versloeg

Door Lotte van Rosmalen en Maarten van Gestel - in Brandpunt+

Onze vraag op Valentijnsdag: wat doet IJslands explosieve toeristenstroom met de liefdeslevens van haar jonge bewoners?

Klagen over toeristen doen de mensen in Amsterdam al sinds mensenheugenis, maar in IJsland is de grote hoeveelheid – vier keer meer toeristen dan inwoners – relatief nieuw. Waar de IJslanders tien jaar geleden nog vochten voor een nachtje met de enige exoot op het eiland, beginnen ze de Tinder-grage bezoekers nu zat te worden.

IJsland heeft iets meer dan 338 duizend inwoners. Dit jaar verwacht men ongeveer 1,5 miljoen of meer toeristen. Wat dat doet met het liefdesleven van jonge IJslanders? Seksuoloog Sigga: "IJslanders hebben altijd open gestaan voor onenightstands. Meer toeristen maken dat alleen maar leuker, doordat er meer keuze is."

Groei toerisme in IJsland:

IJslanders vonden de nieuwkomers in hun land aanvankelijk wel interessant, maar inmiddels beginnen ze de toeristen zat te worden. Studente Laufey (22) vertelt: "In het begin was het nog spannend, maar we zijn er nu wel aan gewend. Het zijn er te veel en ze stoppen soms midden op de weg met de auto om een foto te maken van een paard." De meeste toeristen komen uit Amerika, Engeland of Duitsland.

Buitenlandse immigratie naar IJsland neemt de laatste jaren toe. Zou dat iets met alle nieuw ontstane vakantieliefdes te maken hebben? Volgens Laufey kiezen IJslandse meisjes van haar leeftijd uiteindelijk toch vaak voor een IJslandse jongen: "Het is niet zo dat we met toeristen willen trouwen. No one beats the Icelandic guy." Maar Sigga ziet het toch vaker gebeuren dat buitenlandse liefdes blijven: "Soms worden mensen 'per ongeluk' verliefd en bezwangeren ze hun vriendin. Vervolgens besluiten ze te blijven."

Groei immigratie naar IJsland:

Foto: Chris Lawton