profiel
profiel

Astrid Holleeder leeft iedere dag met de vrees van Willems wraak

Door Jelle Broekroelofs en Bart Ruijs - in Brandpunt

Er bestaan op internet geen foto’s van de 51-jarige juriste: slechts een handvol jeugdfoto’s zijn van haar te zien. Met de publicatie van haar boek Judas, over de terreur van haar alcoholistische vader en criminele broer, is Astrid Holleeder ineens een bestsellerauteur. We weten veel over de bedreigingen en intimidaties van Willem Holleeder, maar weinig over Astrid zelf en de situatie waarin ze verkeert.

Ze had geen andere uitweg meer
Astrid (1970) Bron: familie Holleeder
Astrid (1970) Bron: familie Holleeder

Bekijk de reportage terug

Dierbare vrienden

Brandpunt sprak met goede vrienden die al die tijd niet geweten hebben dat ze verklaringen aflegde aan de politie en daarmee haar leven in de waagschaal stelde. “Dan verdien je een stoel in de hemel”, aldus Pierre van Dam, jeugdvriend en volkszanger. Dat ze haar broer er uiteindelijk bijlapte, is volgens Pierre een hele moeilijke beslissing geweest: “Dat was het ergste wat Astrid ooit in haar leven heeft gedaan, want ze houdt toch van haar broer. Ze had geen andere uitweg meer. Willem ging zo ver. Dan had ze nooit geen leven meer gehad.“

Schoolfoto Astrid (1977) Bron: Hanna de Ron
Schoolfoto Astrid (1977) Bron: Hanna de Ron

Dubbelleven

Ook basketbalvriendin Ilona Punt-van Hek wist niet dat Astrid in het diepste geheim verklaringen had afgelegd tegen haar broer. Pas toen dat bekend werd, realiseerde zij zich dat Astrid een lange tijd een dubbelleven leidde: “Ja, toen viel het kwartje”. Ilona herinnert zich een incident waarbij Astrid na een duw volledig out ging tijdens een wedstrijd. “Toen dacht ik: 'Astrid, wat is er met je aan de hand?'" Ze was helemaal van de wereld en kon niet meer praten. Er moest een ambulance komen om haar af te voeren. “Achteraf denk je: dat gebeurde in de tijd van de verhoren. Ze was geestelijk gewoon helemaal op.”

Een besmette naam

Voor Ilona was basketbal een leuke hobby, voor Astrid een manier om te ontkomen aan de terreur van haar alcoholistische vader. “Ze was min of meer op de vlucht voor die vader,” vermoedt de vriendin. Uiteindelijk gaat Astrid rechten studeren en wordt ze strafrechtadvocaat. De naam Holleeder is inmiddels besmet geraakt door de criminele carrière van broer Willem. Collega-advocaat Menno Van Gaalen weet nog goed het moment dat Astrid en hij een nieuw pand wilden betrekken. “En het leek er eigenlijk op dat het rond was, totdat die makelaar mij belde en vroeg of Astrid familie was van Willem Holleeder. Toen werden de contacten verbroken en hebben we eigenlijk nooit meer wat gehoord.”

Ik ben gewend aan spanning
Willem na zijn vrijlating (2012). Bron: Peter R. de Vries
Willem na zijn vrijlating (2012). Bron: Peter R. de Vries

Dodenlijst

Sinds haar verklaringen bij justitie staat Astrid op een dodenlijst van de onderwereld. Ze is noodgedwongen gestopt als advocaat, leeft ondergedoken en gaat alleen de straat op met een op maat gemaakte kogelvrije vest. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries: “Voor Astrid is dat een regelrechte nachtmerrie. Ze leeft iedere dag met de vrees dat hij die wraak een keertje gaat uitvoeren.” Ook hij staat op Willems lijstje en vreest het ergste: “Alle mensen met wie Willem in het verleden ruzie heeft gekregen kunnen het niet meer navertellen.” Astrid laat via haar uitgever Lebowski in een schriftelijke reactie aan Brandpunt weten dat ze inmiddels wat kan hebben: “Ik ben gewend aan spanning, daar kan ik wel tegen.”

Bron headerfoto: familie Holleeder.