profiel
profiel

De Bestraffer: president Rodrigo Duterte

Door Henk van der Aa en Jelle Broekroelofs - in Brandpunt

President Rodrigo Duterte is ondanks zijn keiharde optreden tegen drugsverslaafden zeer populair onder zijn volk. De versbakken leider wordt gezien als noodzakelijk kwaad, dat orde op zaken komt stellen.

 

“Duitsland had Hitler, de Filipijnen hebben mij”

Hoewel president Rodrigo Duterte nooit openlijk heeft toegegeven dat hij de hand heeft in de vele liquidaties, heeft hij wel een klimaat geschapen waarin het doden van drugsverslaafden en -handelaren legitiem is. In zijn race naar het presidentschap verpakte hij het nog als een belofte: “Aan iedereen die in de drugs zit, jullie klootzakken, ik zal jullie vermoorden.” Later als president waagde hij het om zijn probleem met de Holocaust te vergelijken: “Hitler heeft 3 miljoen joden omgebracht. Nu hebben wij 3 miljoen drugsverslaafden en ik verheug mij erop ze allemaal af te slachten. Duitsland had Hitler en nu hebben de Filipijnen mij.”

De Bestraffer

Ondanks zijn boude uitspraken draagt de bevolking de president op handen en heeft hem een passende bijnaam gegeven: “De Bestraffer”. Een naam ontleend aan de wrede ordehandhaver uit de Marvelcomic “The Punisher” die moord, ontvoering, geweldpleging, marteling en afpersing gebruikt om slechte mensen die de maatschappij verzieken, uit de weg te ruimen. Net als de stripfiguur is de wet voor hem niet heilig. Onlangs na een bomaanslag in zijn geboortestad Davao, riep hij een “staat van wetteloosheid” uit en nodigde hij de strijdkrachten uit om “het land te leiden zoals ik bepaald heb”.

“Duterte City”

Davao, een stad van 1,5 miljoen inwoners in het zuiden van Filipijnen, vormde het laboratorium voor Duterte’s antidrugscampagne Oplan Tokhang. Vanaf 1988 regeerde hij 22 jaar lang met ijzeren vuist als burgemeester en ging hij de strijd aan met de anarchie in zijn stad. Rodrigo Duterte ontketende een meedogenloze campagne tegen drugsgebruikers en wist het aantal moorden terug te brengen naar 200 per jaar. Ook pakte hij de verloedering aan door roken in het openbaar te verbieden en de sluitingstijden van cafés te vervroegen naar 1 uur 's nachts. Op zijn motor inspecteerde de Bestraffer twee keer per week de vorderingen in zijn stad.

De boekenwurm

Je zou het niet zeggen, gezien zijn rauwe taalgebruik, maar Rodrigo Duterte is een fervent lezer. Onlangs wist Rappler, de grootste nieuwssite van de Filipijnen, een rondleiding door zijn huis te krijgen en zag een woonkamer vol gestapeld met boeken. De site viel twee exemplaren op, die een inkijkje geven in het huidige brein van de Filipijnse leider. Een boek over geopolitiek van de Amerikaanse analist Robert Kaplan over de verschuivende machtsbalans in de Zuid-Chinese Zee. En een boek van de Britse journalist Ioan Grillo over de bloederige opkomst van de Mexicaanse drugskartels. Als je deze boeken kent, snap je misschien ook beter waarom hij president Obama een “hoerenzoon” noemt en drugsbarons als “afval” ziet dat je moet opruimen.

Duterte’s liefde voor een dictator

President Duterte had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd dat oud-dictator Ferdinand Marcos een heldenbegrafenis zou krijgen. Marcos, die tussen 1965 en 1986 met harde hand de  straatarme Filipino’s regeerde en duizenden mensen liet martelen en vermoorden. Volgens Duterte iemand die heeft "gevochten voor de Filipijnen". Na maanden van protest was het twee weken geleden zo ver. Marcos werd met een limousine naar de begraafplaats gebracht en met 21 saluutschoten eervol begraven. “Digong” Duterte vond een bloemetje wel op zijn plaats.

 

Onverminderd populair

Ondanks zijn gewelddadige reputatie, controversiële besluiten en bewondering voor een oud-dictator, wordt hij nog steeds op handen gedragen in zijn thuisstad Davao en in de rest van de Filipijnen. De Bestraffer kan nog steeds rekenen op de steun van 75% van de Filipino’s.