profiel
profiel

Volgens zijn collega's was Paul Verhoeven een beest op de set

Door Cas de Jong - in Brandpunt

Hij kan zich gedragen als een beest op de set en joeg zelfs Arnold Schwarzenegger de stuipen op het lijf: filmmaker Paul Verhoeven. Bijna tachtig jaar is hij, maar nog steeds superfanatiek en totaal bezeten van zijn vak. Collega's uit het vak vertellen meer.

Woede-uitbarstingen

Wie je ook spreekt over Paul Verhoeven, iedereen begint op een gegeven moment over zijn beruchte driftbuien op de set. Ook actrice Renée Soutendijk kan er over mee praten: "Hij is erg gedreven. En dat gaat vaak gepaard met veel ruzies. Hij blinkt niet uit in tactisch vernuft, nee."

Bierviltje

Zijn vaste editor Job ter Burg zag het er ook vaak heftig aan toegaan: "Ik heb dat vaker meegemaakt, zo’n uitbarsting. Dat zag er wel echt heel eng uit. Een keer moesten hij en een collega er zelfs een afspraak over maken. Op een bierviltje schreven ze dan: 'Ruzie maken mag best, als je het daarna maar weer goed maakt.' "

"Ik heb dat vaker meegemaakt, zo’n uitbarsting. Dat zag er wel echt heel eng uit."
Job ter Burg, editor

Geschreeuw uit een kamertje

Deze drift van Verhoeven omschrijft acteur Arnold Schwarzenegger nog het mooist in het documentaireprogramma Hoge Bomen: "Hij nam weleens mensen van de set mee een kamertje in. Dan hoorde je een enorm geschreeuw uit dat kamertje komen en vervolgens kwam ‘het slachtoffer’ heel zachtjes naar buiten. Daarna kon hij weer probleemloos een maand lang verder werken met die persoon. Ik weet dat dit een paar keer met Sharon Stone is gebeurd."

“Hij nam wel eens mensen mee van de set een kamer in. En dan hoorde je een enorm geschreeuw uit dat kamertje komen.
Arnold Schwarzenegger, acteur

Alles voor de perfecte scène

Maar Verhoeven is nooit zomaar boos. Job ter Burg: "Paul doet alles met volle overgave. Als hij vermoedt dat iemand een dubbele agenda heeft wordt hij laaiend. Alles is in het belang van de film; daar zal hij nooit concessies in doen. Of, zoals actrice Monique van de Ven het verwoordt: "Paul kan je tot het uiterste dwingen, met geschreeuw en getier. Maar dat is altijd om het beste bij je naar boven te halen."

“Ik heb zelf zoveel geneukt”

Bovendien moet je zijn woede en provocaties ook met een korreltje zout nemen, zegt collega-regisseur en goede vriend Martin Koolhoven. Hij ontmoette Verhoeven in de kroeg toen hij nog een jonge filmstudent was. "Eén van de studenten daar vroeg aan Verhoeven waarom er zoveel seks in zijn films voorkomt. Toen gaf hij als antwoord: 'Omdat ik zelf zoveel geneukt heb in mijn leven natuurlijk.' Je had zijn grijns moeten zien."

“Hij stopt nooit met filmen”

Inmiddels is Verhoeven iets rustiger geworden volgens intimi, maar de energie om films te maken zal nooit stoppen. Zoals editor Job ter Burg het zegt: "Hij stopt nooit met filmen, hij kan echt niet zonder."

Fotobron: EPA