profiel
profiel

We spraken de vrouw achter het succes van Zondag met Lubach

Door Cas de Jong - in Brandpunt

Hij brak door de magische grens van één miljoen kijkers, zijn filmpje over Trump werd een wereldhit en op het Binnenhof wordt hij steeds vaker met argusogen bekeken. Alles wat Arjen Lubach aanraakt lijkt op dit moment te lukken. Toch kan de presentator absoluut niet zonder zijn goede vriendin en eindredacteur van zijn show Zondag met Lubach, Janine Abbring.

Bekijk hier de reportage terug

 

Gouden pen

Abbring kent Lubach al dik vijftien jaar. Hun eerste ontmoeting moet in Groningen zijn geweest, hun beider geboortegrond. Abbring: “Ik herinner me nog de eerste keer dat ik Arjen zag. Hij was heel erg gesloten en gaf heel weinig van zichzelf prijs. Maar hij was ook heel mysterieus. Dat vond ik toen wel heel interessant.”

Wat haar meteen opviel was Lubachs gouden pen. “Ik werd gegrepen door hoe goed hij schreef. Hij is echt een nachtdier en een hele slechte slaper, dus we schreven elkaar nachtelijke mails. Dat was echt een soort entertainment per mail.”

Volgens mij zou je hem prima een jaar op zolder kunnen opsluiten. Koptelefoontje op en lekker muziek maken.
Janine Abbring, eindredacteur ZML

Alleen op zolder

Lubach heeft een voorkeur voor online communicatie, vertelt Abbring. Achter dat contact maken via het beeldscherm gaat ook een soort verlegenheid schuil. Maar Lubach vermaakt zich dan ook het liefst in zijn eentje. Abbring: “Volgens mij zou je hem prima een jaar op zolder kunnen opsluiten. Koptelefoontje op en lekker muziek maken. Maar dan moeten zijn vrienden wel online binnen handbereik zijn. En oh ja, zijn vriendin moet af en toe wel langskomen.”

Alles lukt hem

Toch is het wel fijn dat Lubach af en toe van zijn zolderkamertje af komt, want alles wat hij aanraakt op dit moment lijkt een hit te worden. Of het nou Zondag op Lubach is of zijn carrière als dj – waar hij onlangs een zeer lucratief contract voor binnensleepte – alles lukt hem op dit moment.

“Alle dingen die Arjen aanpakt worden ook nog eens succesvol. Dat is weleens frustrerend vanaf de zijlijn. Dan denk je: ‘Gaat-ie dat ook doen en dan lukt hem dat ook nog.’ Dat is best weleens irritant. Maar op een lieve manier hoor!”

Control freak

Arjen is de backbone van het programma, ook inhoudelijk. Hij hoort en ziet alles
Janine Abbring, eindredacteur ZML

De successen komen niet puur door talent. Lubach werkt er volgens Abbring ook “heel hard” voor en bemoeit zich werkelijk met alles als het om zijn eigen show gaat. Abbring: “Arjen is de backbone van het programma, ook inhoudelijk. Hij is met alles bezig, tot op de kleinste details. Maar echt letterlijk, hè: van de temperatuur in de studio tot aan de inloopmuziek toe, of hoe het applaus moet klinken. Hij hoort en ziet alles.”