reporter
reporter

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters

Door Bart Nijpels , Marco de Lange , Laura Klompenhouwer en Ruth Nederveen - in Reporter

Tijdens de NAVO-missie (ISAF) in Uruzgan werkten de Nederlanders samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. Het ongemoeid laten van dat misbruik leidt tot veiligheidsrisico’s, omdat de Taliban de slachtoffers ronselt voor zelfmoordaanslagen. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV) en het persbureau Agence France Presse (AFP).

In Nederland zou ik die man arresteren en hier moet ik er mee samen werken
Voormalig lid van de Koninklijke Marechaussee

De Nederlanders in Uruzgan werkten samen met politiecommandanten en krijgsheren die minderjarige jongens misbruikten. “In Nederland zou ik die man arresteren en hier moet ik er mee samen werken”, zegt een voormalig lid van de Koninklijke Marechaussee in de uitzending van vanavond over één van hen. Het misbruik werd volgens anonieme bronnen ook gepleegd in een met Nederlands geld gebouwd mortuarium, recht tegenover Kamp Holland. Een Uruzgan veteraan vertelt: “Ik heb er melding van gemaakt bij het Provinciaal Reconstructie Team. Iedereen wist ervan. (...) Het werd niet gebruikt als mortuarium maar om kinderen, jongetjes te misbruiken.”

Bekijk hier de uitzending
 

Misbruik van 'theejongens'

‘Bacha bazi’, het seksueel misbruiken van zogenoemde theejongens is in Afghanistan een eeuwenoude ‘traditie’. Een wijdverbreid verschijnsel dat bij wet verboden is maar waar nauwelijks tegen wordt opgetreden. Ook niet door de coalitietroepen. Uit het onderzoek van Brandpunt en AFP blijkt dat het misbruik, ondanks een verzoek daartoe door de Verenigde Naties, nauwelijks gemeld werd. Nederlandse militairen bevrijdden een jongetje op een politiepost uit handen van zijn misbruikers. Tegenover Brandpunt liet Defensie weten dat dat niet de bedoeling was. Het ministerie meldt dat: “De actie (..) ingevolge het mandaat niet was toegestaan. ”

Ook op Nederlandse basis

Het misbruik vond ook plaats op een basis waar Nederlandse militairen gehuisvest waren. De dader, een lokale politiecommandant had een entourage van meerdere theejongens. Hem werd geen strobreed in de weg gelegd. Ook niet nadat één van zijn slachtoffers dood gevonden werd. De Koninklijke Marechaussee maakte melding van de kwestie maar er volgde geen strafrechtelijk onderzoek.

Taliban ronselt misbruikte jongens

Het ongemoeid laten van het misbruik is niet zonder gevaar, zo blijkt uit onderzoek van AFP en Brandpunt. “Het is contra- productief om het kindermisbruik te negeren. De Taliban ronselt misbruikte jongens om aanslagen te plegen” , aldus onderzoeksjournalist Anuj Chopra, AFP- chef, Kabul. Een Kamermeerderheid (VVD, PvdA, D’66 en SP) gaat de minister van Defensie om opheldering vragen.

De volledige antwoorden van het ministerie van Defensie zijn hier te lezen, de complete reactie van het ministerie van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hier in te zien. 

Bekijk hier de uitzending 

 

Foto: Gerben van Es